Suhair

 Interview

De 51- jarige Suhair uit Damascus in Syrië, is een prachtig voorbeeld en levend bewijs van inzet en doorzettingsvermogen. Ze is in het bezit van meerdere universitaire diploma’s uit haar moederland.

“Ik heb een diploma van economie, handel en wiskunde en een master in bank handelingen en rechtswetenschap. Ik gaf les in de betavakken (wiskunde, scheikunde en natuurkunde) voor meer dan 16 jaar en zelfs na de uitbraak van de oorlog in mijn land van herkomst Syrië, werkte ik voor een jaar als docent na mijn vlucht naar Libanon. Hierna waren we naar Turkije gevlucht voor drie jaar en van daar waren we naar Nederland gevlucht.

Het begin was absoluut niet makkelijk, vooral omdat ik geen enkel beeld had van het leven in Nederland en van de moeilijkheden en problemen die ik zou tegenkomen. Hierdoor raakte ik erg gedemotiveerd, ik dacht er zelfs aan om terug te keren naar Turkije..Toch besloot ik alle moeilijkheden vol te houden, denkend aan de toekomst van mijn kinderen. Ik heb veel diverse vrijwilligerswerk gedaan in Nederland, maar mijn liefde en passie voor het leren en lesgeven was niet verdwenen. Welke moeilijkheden wij als nieuwkomers ook maar doorstaan, wij zijn hernieuwbare energiebronnen die zich niet laten verminderen.

Mijn diploma’s werden in Nederland erkent als een universitaire bachelordiploma en mijn doel op dit moment is een masteropleiding te volgen. Hiervoor heb ik een wiskunde certificaat en een Engels IELTS diploma nodig. Ik ontmoette het Edu4u team per toeval en hier voelde ik mij thuis en kon ik deze diploma’s halen door de cursussen te volgen. Ik had me samen met mijn kinderen aangemeld voor de cursussen en we zijn allemaal onderweg om onze droom waar te maken.

Mijn kinderen en hun toekomst waren mijn grootste motivatie. Ik wilde dat ze me sterk zagen en zagen dat ik niet opgaf zodat ze hun energie uit mij konden halen. Ik kon me daarom niet overgeven aan demotivatie.”
Arrow-up