Joud Shehahda

 

 

 Interview

“Zeg nooit dat iets onmogelijk is, want met vastberadenheid is alles mogelijk!” – Joud

Vandaag delen we met jullie het verhaal van Joud Shehahda (25 jaar). Hij woont sinds 2015 in Nederland. In Syrië studeerde hij twee jaar ICT, waardoor hij de dienstplicht kon ontwijken, maar door de oorlog moest hij zijn studie stoppen en vluchten… alleen en zonder diploma’s op zak.

Zijn eerste periode in Nederland was zwaar: “De eerste anderhalf jaar woonde ik in een soort studentengebouw in Haarlem met andere Syrische, Poolse en Eritrese vluchtelingen. De woonomstandigheden waren slecht, ik moest met 57 euro per week rondkomen voor alles en we kregen geen hulp of informatie. We hadden geen internet, soms hadden we geen stroom en er waren feestjes met veel geluidsoverlast. Ik heb een paar keer in de tuin geslapen door de stress. Soms ging het alarm uren af maar de politie of bewaking kwam niet als we belden, ook al spraken wij een beetje Nederlands. Als ik om hulp of advies vroeg dan stuurde de gemeente mij naar het COA en vice versa. Ik volgde een Nederlands A2 cursus, maar ik had geen reisgeld dus toen ben ik gestopt. Ik ging werken in een Italiaans restaurant, in de postbezorging en in de schoonmaak. Ik wilde graag contact maken met mensen en geld verdienen om te werken aan mijn toekomst. Na twee jaar kreeg ik gelukkig mijn eigen woning in het centrum van Haarlem, dat gaf mij rust.

Joud wilde graag studeren maar had geen informatie over hoe hij dat moest aanpakken in een land waar hij het systeem niet kende. De contactpersoon bij de gemeente stimuleerde hem helemaal niet. Ze beschuldigde hem onterecht van het besteden van zijn weekgeld aan shisha lounges, want dat deden Arabische vluchtelingen volgens haar: “Ze zei dat ik niet moest denken aan studeren, maar gewoon bv. in de schoonmaak moest gaan werken of hoogstens een BBL-traject kon doen. Ik zei haar een keer in vijf (!) talen dat ik dat niet wilde, maar ze nam mij niet serieus. Ik heb advies gevraagd bij een gratis juridisch bureau en door hun hulp heb ik toen een ander contactpersoon gekregen die mij stimuleerde om mijn ambities waar te maken.”

Op advies van zijn beste vriend kwam Joud bij Edu4u terecht, waar hij wiskunde in korte tijd van basis tot VWO 6 niveau heeft geleerd en hij eindelijk een plek vond met informatie over alle ingewikkeldheden in de Nederlandse opleidingswereld. Ook haalde hij zijn B1 en B2 Nederlands, maar toen hij klaar was voor het staatsexamen bleek de toets helaas ongeldig te zijn verklaard waardoor hij 8 maanden moest wachten om opnieuw het staatsexamen af te leggen. Hij wilde in de tussentijd graag aan de slag gaan. Daarom is hij gestart met een MBO4 opleiding Marketing & Communicatie. Ondanks dat hij soms basis voorkennis mist, gaat de studie goed!
Volgend jaar wil hij HBO bedrijfskunde doen. Hij heeft economie altijd interessant gevonden en werkte van kinds af aan met zijn vader in een import- en exportbedrijf. “Ik wil in de toekomst mijn eigen bedrijf opzetten. Ik wil graag een stabiel inkomen voor zekerheid en rust en ik hou van ondernemen. Ik wil graag een goed Nederlands bedrijf opzetten, ik ben onder de indruk van hoe Nederlandse bedrijven georganiseerd zijn en dat wil ik graag ook leren. Ik ben blij met mijzelf dat ik nu onderdeel ben van de samenleving, ik werk, ik studeer en ik leef hier en daar ben ik dankbaar voor, vooral na de moeilijke obstakels.”

Joud heeft tenslotte ook een boodschap aan andere nieuwkomers: “Allereerst, leer de taal en ga voor je dromen! Het is belangrijk om als nieuwkomer proactief te zijn en een zelfstandige houding te hebben. Help anderen met de Nederlandse taal, ga niet afwachten maar zet zelf stappen. Het is nooit te laat. “Zeg nooit dat iets onmogelijk is, want met vastberadenheid is alles mogelijk!”
Arrow-up